Σκέψου το, Σχεδίασε το, Εκτύπωσε το!

Calibration x y z αξόνων και του extruder

Για την ομαλή λειτουργία του 3d εκτυπωτή και για να επιτύχουμε ακρίβεια χιλιοστών στα σχέδια μας, θα πρέπει να σετάρουμε τους άξονες εκτύπωσης.


Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο 3d εκτυπωτής μας ενσωματώνει δύο κομμάτια: το κομμάτι του υπολογιστή αλλά και το κομμάτι του μηχανήματος. Το πρώτο κομμάτι στέλνει το τρισδιάστατο σχέδιο με τις διαστάσεις που έχουμε ορίσει. Το μηχανικό κομμάτι εκτελεί την εκτύπωση δίνοντας κίνηση στους άξονες. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις των μοτέρ(τα βήματα ανά mm) θα έχουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα στο σχέδιο μας Έτσι ένα λάθος ρυθμισμένο μοτέρ θα μας δημιουργεί απόκλιση χιλιοστών μπορεί κ εκατοστού. Για να το διορθώσουμε αυτό θα εκτυπώσουμε πρώτα ένα αντικείμενο έτσι ώστε να το μετρήσουμε. Ένα καλό παράδειγμα είναι ένας κύβος 20mm πλάτος x 20mm βάθος x 5mm ύψος. Αφού εκτυπώσουμε τον παραπάνω κύβο θα μετρήσουμε την ακρίβεια του εκτυπωτή μας. Θα παρατηρήσουμε πως η κάθε πλευρά θα έχει μια μικρή απόκλιση( πχ 20,4mm) Αυτή η μικρή διαφορά σε ένα σχέδιο ακριβείας, όπως μια θήκη κινητού, όπου θέλουμε να εφαρμόζει ακριβώς είναι σημαντική. Για την μέτρηση θα χρησιμοποιήσουμε μέτρο ή ακόμα καλύτερα παχύμετρο. Σημειώνουμε αυτές τις μετρήσεις.

Μετά θα δούμε τι ρυθμίσεις έχει ο εκτυπωτής μας. Ένας εύκολος τρόπος είναι να ανοίξουμε το πρόγραμμα εκτύπωσης (Cura, Repetier-host) και να πάμε στο παράθυρο του pronterface. Εκεί μπορούμε να γράψουμε την εντολή M501(προσοχή με κεφαλαίο Μ). Από αυτά που θα δούμε μας ενδιαφέρει η πρώτη γραμμή που ξεκινάει με M92. Εκεί βλέπουμε τα βήματα ανά mm για τον άξονα x, y και z. Σημειώνουμε και αυτά τα νούμερα. Μετά θα χρησιμοποιήσουμε τα μαθηματικά. Ο παρακάτω τύπος θα μας δώσει τα νέα βήματα ανά mm.

New steps per mm = Old steps per mm x Απόσταση στο πρόγραμμα / Απόσταση κατά την μέτρηση

Τον παραπάνω τύπο τον εφαρμόζουμε και στους τρεις άξονες. Τους νέους αριθμούς τους καταχωρούμε, αφού γράψουμε στην γραμμή του pronterface :

Μ92 Χ.. Υ.. Ζ..(στις τελείες βάζουμε τους νέους αριθμούς)
Μ500 (αποθήκευση)
M501 (για να δούμε ότι όλα είναι σωστά)

Την παραπάνω διαδικασία ίσως να την επαναλάβουμε 1-2 φορές με νέους κύβους για να πετύχουμε μεγάλη ακρίβεια. Να θυμάστε πάντα ότι όλοι οι 3d εκτυπωτές έχουν μία φυσιολογική απόκλιση, οπότε μετά την δεύτερη φορά δεν χρειάζεται άλλη προσπάθεια.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για το τέταρτο μοτέρ του εκτυπωτή, το μοτέρ του extruder. Το μοτέρ αυτό ελέγχει πόσο υλικό τραβάει ο εκτυπωτής. Ένας 3d εκτυπωτής με λάθος ρύθμιση θα βγάζει αντικείμενα με περισσότερο ή λιγότερο υλικό. Ο μαθηματικός τύπος και οι εντολές στο πρόγραμμα είναι οι ίδιες. Το μόνο που αλλάζει είναι η τρόπος μέτρησης.

Εδώ θα μετρήσουμε το νήμα από το πάνω μέρος του extruder και θα μαρκάρουμε με ένα μαρκαδόρο στα 100mm. Μετά θα δώσουμε εντολή στον εκτυπωτή θα εξάγει 50mm υλικό(απόσταση στο πρόγραμμα). Αυτό γίνεται στο pronterface με το κουμπί extrude. Αντίστοιχα θα μετρήσουμε από το πάνω μέρος του extruder μέχρι το σημάδι. Έτσι θα δούμε πόσο πραγματικά mm έμειναν από τα 50mm που θα έπρεπε να μείνουν. Αν μείνουν 55mm αυτό σημαίνει ότι ο 3d εκτυπωτής εξήγαγε 45mm(απόσταση κατά την μέτρηση). Τέλος χρησιμοποιούμε τον παραπάνω τύπο και μετά κάνουμε την καταχώρηση

M92 E..
M500
M501


  

Loading comments...

3dΔωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 100€. Aποστολές από την επόμενη ημέρα!
Πληρωμή με Κάρτα, Paypal, Αντικαταβολή & Πληρωμή στο κατάστημα!
Ενδιαφέρεστε για μαζικές αγορές και τιμές χονδρικής; Είστε Fablab ή φοιτητές; Eπικοινωνήστε μαζί μας!
Έχετε κάποια ιδέα ή έτοιμο 3d σχέδιο; Ζητήστε μας άμεσα προσφορά!
3Dprinters - 3DScanners - Filaments © 2014 - 2024. All Rights Reserved. Developed by TotalWeb®
To top

Στον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία  OK
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...