Tips σωστού σχεδιασμού για 3D Printing-Εισαγωγή
Το 3D Printing έχει μπει πλέον στη ζωή μας και πολλοί από εμάς είτε έχουμε ένα «προσωπικό» εκτυπωτή στο σπίτι μας ή έχουμε απλά πρόσβαση σε κάποιο. Συνήθως οι περισσότεροι εκτυπώνουμε αντικείμενα που βρίσκουμε online ή που μας σχεδιάζει κάποιος φίλος/σχεδιαστής.
Η μισή ομορφιά του 3D printing όμως κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στο να μπορείς να σχεδιάσεις εσύ ο ίδιος τις ιδέες σου, οι οποίες ύστερα θα γίνουν τρισδιάστατα, χειροπιαστά αντικείμενα με την βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή.Κι αν πάλι δεν θέλει κάποιος να σχεδιάσει κάτι από το μηδέν, πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να πειράξουμε ή να διασκευάσουμε ένα υπάρχον μοντέλο για να το φέρουμε…στα μέτρα μας.
Το 3D printing όμως, όπως και οι περισσότερες διαδικασίες κατασκευών, έχει τους περιορισμούς του. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τυπώσουμε οτιδήποτε θέλουμε, όπως ακριβώς το θέλουμε, πάντα. Αν όμως γνωρίζουμε αυτούς τους περιορισμούς και του κανόνες, μπορούμε είτε να σχεδιάσουμε τα μοντέλα μας καλύτερα ή να τα χειριστούμε πιο σωστά ώστε να έχουμε πάντα άψογες εκτυπώσεις χωρίς απρόοπτα.
Ευτυχώς, πλέον στις μέρες μας έχουμε στη διάθεσή μας πληθώρα προγραμμάτων και εργαλείων για να διαλέξουμε ώστε να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας. Στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει προγράμματα για όλες τις χρήσεις, όλα τα γούστα και…όλες τις τσέπες! Είτε έχετε επιλέξει παραμετρικά CAD προγράμματα (Rhino, OpenSCAD, Solidworks, SketchUp κλπ.) ή πιο ελεύθερα, mesh προγράμματα (Blender, Zbrush, Maya, 3DS max, Meshmixer κλπ.), θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους βασικούς κανόνες και οδηγούς ώστε να προετοιμάζεται τα μοντέλα και τις κατασκευές σας για τρισδιάστατη εκτύπωση.
Σίγουρα δεν έχουν όλοι την ικανότητα (και την όρεξη) να χειριστούν όλα αυτά τα προγράμματα και σχεδιάσουν τρισδιάστατα μοντέλα. Για όλους εσάς όμως που ήδη έχετε αυτή την δυνατότητα (την θέληση…και τον χρόνο κλπ.) να ασχοληθείτε με το «άθλημα», μέσα από αυτή τη σειρά συμβουλών/οδηγών, ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε λιγάκι στο να ελέγχετε τα σχέδια σας αλλά και να σχεδιάζεται πιο σωστά και…στοχευμένα για 3D Printing. Όσο για τους υπόλοιπους, μη «σχεδιαστές»…μπορεί έτσι να ζητάτε από τον φίλο/σχεδιαστή πράγματα πιο…εφικτά!
Και για να ξέρετε τι σας περιμένει, οι κατηγορίες που θα δούμε είναι οι εξής:
- Σωστή ενοποίηση μοντέλου
- Σωστός τεμαχισμός μοντέλου
- Overhangs - Κρεμάσματα/Πρόβολοι
- Bridging – Γεφυρώματα
- Υπολογισμός/Σχεδιασμός custom υποστηριγμάτων
- Τοιχώματα και περίμετροι (Σωστός υπολογισμός πάχους τοιχωμάτων)
- Ύψος και επίπεδα (Σωστός υπολογισμός ύψους επιπέδων)
- Τοποθέτηση, στατικότητα και ισορροπία
- Σχεδιάζω με βάση την Αντοχή και την Λειτουργικότητα
- Ανοχές/Κενά για κουμπωτά, συρταρωτά ή περιστρεφόμενα μοντέλα
Επιστρέφουμε σύντομα με την πρώτη συμβουλή…